Bra att veta…
… om Matti
Aspirerande arborist och brandman. Tidigare heltidsfotograf med självinsikt som tar säkerhet på stort allvar, ber hellre om lov än om ursäkt, är nyfiken och strävar mot att vara tydlig, ödmjuk och närvarande. Har självklart f-skatt, försäkringar samt de utbildningar som krävs för både avancerad trädfällning och klättring.
…om förberedelser
Det underlättar arbetet om ni plockar undan kring trädet och tillträdesvägen, samt gör plats för fordon. Ska ni klippa gräset så gör det innan fällningen då det blir enklare att hålla rent efter.
…om rishantering & städning
Om det är avtalat att riset ska forslas bort så sker detta normalt med kranbil som kommer och hämtar. Detta lämnar lite rester då kranbilens grip inte kan greppa om små kvistar, ni kommer eventuellt behöva kratta efter kranbilen varit där.
Om ni ska hantera riset själva så är min rekommendation att jag låter riset ligga kvar där det hamnat vid fällning. Det blir oftast enklare än att först samla ihop det i en hög då det leder till att ni måste reda ut en trasslig rishög innan lastning.
Sågspån, löv och små kvistar städas inte upp om inte annat avtalats.
…om ditt ansvar som trädägare
Det är inte självklart att man får fälla ett träd trots att man själv äger det. De kan vara skyddsvärda av olika anledningar. Stora gamla träd kan vara inskrivna i detaljplanen och det kan vara bra att höra med kommunen vad som gäller. Strandskydd påverkar också rätten att ta ned träd. En allé är biotopskyddad och behöver dispens från länsstyrelsen för att tas ned. Min erfarenhet är att kommunen är mycket tillmötesgående i frågor som dessa och hjälper er reda ut vad som gäller med era träd. Glöm heller inte att undersöka så trädet står på er tomt.
Det är alltid fastighetsägaren som har ansvaret för huruvida trädet får tas ned eller inte oavsett om arbetet utförs av någon annan. Jag tar alltså inget ansvar i frågan men hjälper gärna till mer rådgivning.
…om RUT-Avdraget
Generellt sett så är det 50 % av arbetskostnaden som sker på tomten som ger rätt till rutavdrag. Alltså är inte kostnader för material, utrustning, resor, bortforsling etc inte skäl för rutavdrag.
Klicka här för att läsa mer hos skatteverket.
… om samarbeten
Jag tror att man är bättre tillsammans. Därför samarbetar jag gärna med andra aktörer och om uppdraget kräver kompetens eller utrustning utanför min palett så tar jag hjälp av någon mer lämpad för uppgiften alternativt kan rekommendera en annan aktör.
…välgörenhet
Att fälla träd och att vara emot avskogning behöver inte stå som motpoler. För varje uppdrag som ni anlitar mig för så planteras 5 nya träd via den svenska biståndsorganisationen Vi-Skogen som arbetar mot fattigdom genom att plantera träd i Kenya, Uganda och Tanzania.
Läs mer på https://viskogen.se/